در مقاله قبلی به بررسی مزایای خرید و تجربه رانندگی با رانا پرداختیم و 6 دلیل برای خرید رانا، با توجه به مشخصات فنی و طراحی ظاهری رانا ارائه کردیم. اما امروز قصد داریم تا به شما بگوییم که به 5 دلیل رانا نخرید ! بنابرین اگر قصد خرید رانا را دارید پیشنهاد میکنیم با دقت، تمام نکات گفته شده در این دو مقاله را مطالعه کنید تا با علم به مزایا و معایب رانا ، بهترین تصمیم ممکن را بگیرید.
رانا ترکیبی از قوای فنی و پلتفرم یک خودروی خارجی است که با بدنه نسبتا جدیدی به بازار عرضه شده است.
پلتفرم رانا همان پلتفرم پژو 206 صندوقدار است و در واقع قرار بر این بوده است که رانا نسخه ارزانسازی شده ی پژو 206 SD باشد! ولی اینکه این پروژه چقدر موفقیت آمیز بوده است را در ادامه بیشتر مورد بررسی قرار میدهیم.
فضای کابین رانا
همانطور که میدانید یکی از ایرادات و معایب پژو 206 صندوق دار ، فضای کم کابین خودرو بود. حال در محصول جدید ایرانخودر که نسخه ی جدیدتر همان 206 است، ایرادات پژو عینا تکرار شده و نه تنها ایرانخودرو برای رفع مشکلات و آسایش سرنشینان رانا اقدامی انجام نداده، بلکه وضعیت کابین بدتر هم شده است! البته رانا یک سدان کوچک شهری است و انتظار ما هم از این خودرو کابینی جادار و دلباز نیست، اما طراحان چنین خودرویی باید با رعایت اعتدال، سهم مناسبی را به کابین و صندوق عقب خودرو اختصاص بدهند تا سفرهای بلند مدت برای سرنشینان خودرو آزاردهنده نباشد، ولی طراحان و مهندسان ایران خودرو در انجام این وظیفه اصلا موفق نبوده اند. جالب است بدانید که حجم صندوق عقب پژو 206 صندوق دار 450 لیتر و حجم صندوق عقب رانا 400 لیتر است! ولی معلوم نیست که این 50 لیتر کاهش حجم صندوق صرف چه کاری شده است که کابین رانا همچنان تنگ و دلگیر است!
طراحی داخل کابین رانا
همانطور که پیشتر گفتیم رانا نسخه ی ارزان سازی شده ی پژو 206 صندوق دار است، حال سوال اینجاست که مگر 206 صندوق دار چه گلی به سر خریدارانش زده بود که بتوان از نسخه ارزان سازی شده اش انتظار چندانی داشت! متاسفانه کابین رانا خشک و بی کیفیت است و در اولین برخوردتان با این سدان جمع و جور شهری، کابین کسل کننده و ساده ی این خودرو توی ذوقتان خواهد زد. استفاده از تریم مشکی در طراحی کابین رانا بر خسته کننده بودن کابین افزوده است و به همین دلیل اکثر خریداران رانا با روکش ها و برچسب های مختلف سعی در تغییر اوضاع داخل کابین رانا دارند. چه چیزی از این تاسفبار تر وجود دارد که اگر پلاستیک استفاده شده در کابین رانا در معرض حرارت بالا یا تابش شدید نور خورشید قرار بگیرد، دچار شکستگی و یا ترک خوردگی خواهد شد!
بازار خرید و فروش رانا کارکرده
شاید قیمتگذاری منصفانهتر رانا و تفاوت قیمت چشمگیر میان رانا و پژو 206 V8 ، میتوانست سبب موفقیت فروش رانا شده و ایران خودرو را از این آزمون، سربلند بیرون بیاورد، ولی با وجود تفاوت قیمت اندک میان این دو خودرو، سوالی که از زمان تولید رانا تا امروز برای اکثر خریداران پیش آمده این است که چرا رانا بخریم؟! و دقیقا به همین دلیل ، فروش رانا در بازار همیشه با مشکلات جدی مواجه بوده است و صاحبین این خودرو در هنگام فروش رانا یا مجبور به فروش زیر قیمت بازار شده اند و یا مدت زمان زیادی را چشم انتظار مشتری برای خودروی خود سپری کرده اند.
رقبای رانا در بازار خرید و فروش خودرو با توجه به قیمت رانا ، پژو 206 تیپ 2 و سمند LX میباشند که همانطور که میشود حدس زد، اکثر علاقهمندان به خرید یک سدان شهری به سمت خرید سمند LX ، و بیشتر خریداران خودروی اسپرت جوان پسند هم به سمت خرید پژو 206 تیپ 2 میروند.
مشکلات فنی رانا
یکی دیگر از معایب رانا تشابه مشکلات فنی این خودرو، با پژو 206 تیپ 5 و پژو 206 صندوق دار و باقی محصولاتی است که همگی از تجهیزات و قطعات مشترکی با رانا بهره برده اند. البته حقیقت آن است که پس از تحریمهای بین المللی علیه ایران ، شرکت خودروسازی ایرانخودرو با مشکلات زیادی برای وارد کردن قطعات خودرو مواجه شد و بعد از واردات لوازم یدکی و قطعات خودرو از چین و هند ، خودروهای داخلی با افت کیفیت فاحشی رو به رو شدند و به همین روی، ایرادات مونتاژ یکی دیگر از معایب رانا برشمرده میشود. رانا قوای فنی مشابهی با پژو 206 تیپ 5 و پژو 206 صندوقدار دارد. هر سه خودرو از یک نوع گیربکس و موتور بهره میبرند و سیستم الکتریکی یکسان دارند؛ بنابراین ایرادات فنی و مشکلات مونتاژی هر سه خودرو نیز یکسان است. مشکلات برقی متعدد، ضعف در سیستم سنسور اکسیژن و عدم آببندی چراغهای جلو از مشکلات و معایب رانا هستند که برطرف کردن آنها نیز بر عهده مالک آن خواهد بود.
سیستم تعلیق رانا
یکی از سوالاتی که در رابطه با معایب رانا ، همیشه برای کارشناسان خودرو مطرح بوده است، این است که با توجه به اینکه رانا نسخه ارزان شده پژو 206 صندوق دار است، چرا ایرانخودرو در طراحی و تولید آن، ایراداتش را رفع نکرده، بلکه عینا همان مشکلات را به رانا نیز منتقل کرده است! به عنوان مثال سیستم تعلیق خشک پژو 206 V8 ، که باعث کوبش های شدید در دست اندازها و آزار سرنشینان خودرو بود ، عینا در رانا هم مشاهده میشود. پس اگر تجربه رانندگی با پژو 206 صندوق دار را دارید و از سیستم تعلیق خشک آن ناراضی هستید، این را بدانید که در هنگام تجربه سواری رانا هم همان مشکلات را خواهید داشت.
جمعبندی و کلام آخر
متاسفانه بازار خودرو پر تلاطم ایران ، دست خریداران را برای انتخاب خودرویی مناسب بسته نگه داشته است. تحریم های بین المللی از یک طرف و قوانین ممنوعیت ورود خودروی خارجی از سوی دیگر، باعث شده اند تا ما هنگام خرید خودرو گزینه های زیادی نداشته باشیم و گاهی مجبور به انتخاب شویم.
رانا که در دو مقاله ی جداگانه مورد بحث و بررسی کارشناسان تندایران قرار گرفت و تمامی مزایا و معایب آن به طور مفصل عنوان شد از نظر ما خودرویی است که ارزش خرید بالایی ندارد، ولی با توجه به موجودی فعلی بازار ایران، باید با مقایسه دقیق این خودرو و رقبای حال حاضرش در بازار، و توجه به تمامی مزایا و معایب خرید رانا، بهترین تصمیم را گرفت. ما پیشنهاد میکنیم که قبل از خرید رانا حتما خودروهای همرده با آن مثل پژو 405 SLX ، پژو 206 تیپ 2 و یا سمند LX EF7 را نیز مورد بررسی قرار دهید تا با چشم بازتری تصمیم به خرید خودرو بگیرید.
نظر شما درباره رانا چیست؟ آیا تجربه رانندگی با این سدان کامپکت ایرانی را داشته اید؟ نقاط قوت و ضعف رانا را در کدام قسمت ها میبینید؟ حتما نظرات خود را با ما به اشتراک بگذارید.